menu
serce

Dieta krwiodawcy bogata w żelazo

Osoby oddające krew nie muszą stosować specjalnej diety bogatej w żelazo. Powinny jednak zadbać o prawidłowy poziom hemoglobiny – białka zawartego w krwinkach czerwonych. Podstawową i najważniejszą funkcją hemoglobiny jest uczestnictwo w transporcie tlenu, który jest niezbędny we wszystkich procesach metabolicznych odbywających się w ludzkim organizmie. Ponadto hemoglobina transportuje także dwutlenek węgla będący produktem ubocznym procesu oddychania tlenowego. Aby prawidłowo pełnić funkcje w organizmie hemoglobina musi być na odpowiednim poziomie, który uzależniony jest od wielu czynników – w tym od wieku i płci.

U dawców kobiet wartość stężenia hemoglobiny musi być nie mniejsza niż 12,5 g/dl, a u mężczyzn nie mniejsza niż 13,5 g/dl.  Powszechnym powodem obniżenia stężenia hemoglobiny są niedobory pokarmowe a więc dbając o jej prawidłowe stężenie należy włączyć do swojej codziennej diety produkty spożywcze bogate w żelazo, do których należą m.in.: podroby (wątroba: 8,0 mg żelaza/w 100 g produktu, nerki: 5,7 mg/100 g), polędwica wołowa: 3,1 mg/100 g), ryby i owoce morza (małże: 24,0 mg/100 g, sardynki: 3,2 mg/100 g, łosoś: 3,8 mg/100 g), warzywa (buraki: 3,0 mg/100 g, szpinak: 4,5 mg/100 g), chleb żytni pełnoziarnisty (3,3,mg żelaza w 100 g), suszone śliwki (2,9 mg/100 g), suszone figi (3,0 mg/100 g), rodzynki (2,2 mg/100 g), czekolada (2,2 mg/100 g), orzechy pistacjowe (7,3 mg/100 g), migdały (4,2 mg/100 g).

Należy pamiętać również o tym, że wchłanianie żelaza ułatwiają witamina C, soki owocowe a utrudniają – kawa, herbata, napoje typu cola, mleko i produkty bogate w błonnik. A jakie jest dzienne zapotrzebowanie na żelazo? Komitet żywienia PAN proponuje następujące normy: 19 mg żelaza na dzień dla kobiet i 17 mg żelaza na dzień dla mężczyzn.